Cestárom sa podarilo sprejazdniť už takmer všetky cesty v kraji

16.03.2013 Prešov

Prešov 16. marca (TASR) – Cestárom v Prešovskom kraji sa po piatkovej (15.3.) kalamite podarilo sprejazdniť už takmer všetky cesty. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák pre TASR uviedol, že na niektorých miestach však ešte pracujú na dočistení a úplnom sprejazdnení ciest.
„Celý kraj je v podstate prejazdný, až na zopár dediniek. Veľmi nám pomohla zmena poveternostných podmienok, vyrovnali sme sa už aj s poľskými kamiónmi, všetko poprechádzalo hore, dole, čiže sa to znormalizovalo, momentálne prebiehajú práce na rozširovaní jazdných pruhov v niektorých úsekoch,“ dodal Kozák. V obci Cabov vo vranovskom okrese je nasadená fréza, taktiež v Zlatníku treba celkom preraziť cestu. Obce Bartošovce a Hertník sú už sprístupnené, avšak medzi obcami ešte treba sprejazdniť cestu. Podobná situácia je aj pri Lopúchove.
„Upozorňujeme vodičov, že takmer všade je utlačená, prípadne kašovitá vrstva snehu od jedného do piatich centimetrov,“ zdôraznil Kozák. Najvážnejšia situácia je podľa neho na ceste Slobody medzi Podbanským a Štrbským Plesom, kde sú popadané stromy, podobne ako aj medzi Štrbou a Štrbským Plesom. Tieto úseky sú ešte stále uzavreté, otvorené budú až po úplnom odstránení popadané stromy. V teréne je nasadených ešte 50 mechanizmov, ktoré po celom kraji pracujú na dočistení ciest.
„Zažili sme už všeličo, ale takáto rozlúčka so zimou dávno nebola, pani zima ukázala svoju silu. Sme radi, že nepokračuje ďalej, možno to jednoznačne hodnotiť ako za posledných desať rokov veľmi zložitú situáciu z pohľadu zimnej údržby ciest,“ konštatoval Kozák. Podľa neho sa podarilo mimoriadnu situáciu zvládnuť aj vďaka súhre cestárov s policajtmi, hasičmi a pochopeniu kamionistov a iných vodičov. „Niektorí si aj vytrpeli v zápchach, ale to už je daň za to, že príroda je silnejšia, ja si ale myslím, že v okolitých krajinách ako Maďarsko, to bolo omnoho horšie ako u nás,“ uzavrel Kozák.
 

Vyberte región

mark